jesienne przepisy

Jesienne przepisy z wykorzystaniem produktów sezonowych

Jeśli chcemy, aby nasza kuchnia była naprawdę różnorodna i smaczna, powinniśmy wykorzystywać to, co w danym sezonie jest najlepszego. Dzięki temu możemy stworzyć smaki, do których będzie można tęsknić przez cały rok. Jesień za pasem, warto stworzyć sobie listę produktów, które koniecznie powinny zagościć na naszych stołach.

Produkty sezonowe

Do jesiennych produktów sezonowych należy z całą pewnością dynia i wszystkie warzywa jej pokrewne, takie jak cukinie, kabaczki, patisony. Jeśli chodzi o samą dynię, najpopularniejszą odmianą tego warzywa w naszym kraju jest dynia olbrzymia i dynia zwyczajna. Dynia jest bardzo wdzięcznym produktem- można przygotować z niej produkty zarówno na słodko jak i na słono.

Niedaleko od warzyw dyniowatych leży bakłażan, który ma tyle zwolenników, ile przeciwników. Nazywane jest także miłosną gruszką, głównie z tego względu, że w wielu krajach jest zaliczany do afrodyzjaków. Jeśli chodzi o warzywa to warto także wspomnieć o pietruszce, marchwi i burakach. Jesień to każe czas, kiedy zbierane są owoce sezonowe, tak popularne w naszym kraju- jabłka, śliwki i gruszki.

Nie można mówić o jesieni nie wspominając tych najbardziej popularnych produktów, po które nie musimy nawet udawać się do sklepu, a mowa oczywiście o grzybach. Trudno o produkt, który bardziej kojarzyłby się z tą porą roku. A więc podgrzybki, borowiki, kurki, koźlaki. Zarówno pieczone, smażone, gotowane jak i marynowane, z pewnością podbiją nasze serce.

Jeżeli nie mamy czasu na przyrządzenie samemu takich potraw, wtedy warto zastanowić się nad zamówieniem zdrowego jedzenia. Ofertę firm można znaleźć w konkretnych miastach.

Ciekawe potrawy pachnące jesienią.

A skoro mamy w zasięgu ręki tak wspaniałe produkty, koniecznie musimy zastanowić się w jaki sposób będziemy mogli wykorzystać je w naszej kuchni.

  • Tagliatelle z grzybami lub risotto z grzybami- grzyby pasują idealnie zarówno do makaronu jak i do ryżu. Możemy do makaronu przygotować sos z grzybami, śmietaną i aromatycznymi przyprawami.

  • Zupa- krem z dyni- taki gęsty krem nie tylko jest pyszny, ale także idealnie rozgrzewa nas wtedy, kiedy pojawią się pierwsze duże spadki temperatury. Do kremu idealnie pasuje groszek ptysiowy.

  • Panierowane grzyby- grzyby w panierce to nie tylko bardzo proste danie, ale także bardzo smaczne. Z łatwością może zostać połączone z innymi potrawami.

  • Zapiekanka z bakłażana- bakłażana możemy jeść także na ciepło. Do zapiekanki możemy wykorzystać zioła prowansalskie, pomidory, a także podsmażanego kurczaka.

  • Risotto z dynią i szałwią- ryż świetnie łączy się z najróżniejszymi produktami, a więc będzie także pasował do dyni. Aby potrawa nabrała wyjątkowego aromatu dobrze dodać szałwię.

  • Jesienny garnek- to potrawa, która może zawierać w sobie wszystkie warzywa sezonowe, a więc cukinię, marchew, pietruszkę czy też ziemniaki. To potrawa bardzo sycąca i rozgrzewająca. Będzie jeszcze bardziej treściwa jeśli dodamy kapustę i pójdziemy z tą potrawą bardziej w stronę gulaszu.

  • Ciasto marchewkowe- bardzo proste i bardzo popularne ciasto, do którego nie będziemy potrzebować zbyt wielu składników. W końcu jesienią także mamy ochotę na odrobinę czegoś słodkiego.

  • Cukinia faszerowana pieczarkami- połączenie dwóch produktów, które w wyjątkowy sposób kojarzą się z jesienią. Oryginalny przepis, który można zmodyfikować tak, aby był mięsny lub też wegetariański.

  • Dyniowe racuchy- tę potrawę z pewnością pokochają dzieci. Chyba każdemu z nas racuchy kojarzą się z dzieciństwem. Najpopularniejsza ich wersja zakłada nadzienie z jabłek, możemy jednak spróbować poeksperymentować także z dynią.

  • Szynka pieczona z gruszkami- danie, którym można bez problemu olśnić całą rodzinę. Nieszablonowe połączenie smakowe, idealne na rodzinny obiad.

Swoją dietę warto wzbogacić także odpowiednimi suplementami. Ważne, aby były odpowiednio oznakowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>