wybór kakao

Kilka słów na temat kakao- jakie wybrać?

Kakao wytwarzane jest z nasion drzewa lub też krzewu kakaowca. Ziarna zostają poddane procesowi fermentacji od kilku do kilkunastu dni, a następnie są suszone na słońcu, by w efekcie zostać przerobione na proszek kakaowy, który jest nam dobrze znany lub też masło kakaowe. Kakao posiada bardzo szerokie zastosowanie, szczególnie do wyrobu produktów cukierniczych- ciast, czekolad, cukierków. Czekoladą, w której możemy znaleźć zdecydowanie największą ilość kakao jest gorzka czekolada, która powinna mieć około 70% zawartości tego składnika. Kakao jest więc produktem bardzo kalorycznym, ale posiada także sporą dawkę magnezu i jest bardzo dobre w smaku. Samo w sobie gorzkie, idealnie komponuje się z mlekiem czy też bakaliami. Służy także do wyrobu polewy na ciasta. Dzięki pewnej ilości substancji zwanej teobrominą kakao dodatkowo ma właściwości pobudzające. Dlatego uważane jest za jedną z podstawowych używek, chociażby zaraz po tak uwielbianej przez wszystkich kawie. Standardowo kakao zawiera od 15 do 20% tłuszczu i tym samym może być klasyfikowane jako mniej lub bardziej tłuste.

Jakie kakao jest najlepsze i do czego je wykorzystywać?

Przede wszystkim chcąc wykorzystać kakao, na przykład do wypieku ciast, musimy dokładnie przeczytać jego skład na opakowaniu. Najlepsze i najbardziej wartościowe jest takie kakao, które posiada najciemniejszą barwę. Dodatkowo powinno mieć wyjątkowo gorzki smak i mocny aromat. Zdecydowanie najbardziej polecanym produktem jest kakao DecoMorreno i takie też jest najczęściej wykorzystywane w cukiernictwie. Dobrym wyznacznikiem jakości produktu jest jego zawartość proszku kakaowego- im więcej tym lepiej..

W sprzedaży często możemy się spotkać także z napojem granulowanym, który także zaliczany jest do kakao. Posiada jednak o wiele mniej intensywny kolor, smak i zapach i jest dosładzany. Wszystko po to, aby tego typu kakao można było bez przeszkód pić z mlekiem i bezpośrednio podawać dzieciom. Zawiera wiele sztucznych aromatów i polepszaczy smakowych. Takie granulowane kakao zawiera za zwyczaj tylko 10% tego prawdziwego, gorzkiego kakao. Jest to więc raczej coś bardziej na kształt napoju kakaowego lub o smaku kakao.

Różne odmiany kakaowca.

Warto jednak uzmysłowić sobie jakiego typu odmiany kakaowca są dostępne na rynku. Zdecydowanie najczęściej możemy spotkać się z odmianą forastero, głównie ze względu na to, że jest to odmiana najbardziej odporna na niekorzystne warunki pogodowe i inne warunki środowiskowe. Z kolei najstarszą odmianą kakao, uprawianą już od w XVII wieku w Ameryce, jest odmiana crillo. Ze skrzyżowania odmiany forastero i crillo powstało trinitario, które stało się zdecydowanie najbardziej popularne na wielu kontynentach. Najbardziej szlachetne uprawy tej odmiany są sprowadzane z plantacji znajdujących się w Wenezueli. To właśnie to kakao importowane do nas z Ameryki Południowej, Afryki, Azji i Oceanii staje się elementem bardzo wielu produktów, potraw i słodkości tu u nas, w samym sercu Europy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>