syrop klonowy

Lepszy od miodu?

Syrop klonowy to przysmak dostępny obecnie niemalże w każdej części świata. Niemalże 90 % jego światowej produkcji pochodzi natomiast z Kanady (okolice Quebecku) oraz północo-wschodnich obszarów Stanów Zjednoczonych. Metoda jego uzyskiwana na przestrzeni lat niewiele się zmieniła. Uzyskiwany z pąków klonów sok jest przechowywany w podgrzewanych kadziach, które odparowują nadmiar wody. Dla otrzymania jednego litra gęstego syropu klonowego, należy odparować wodę z nawet 40-50 litrów soku. Syrop wykazuje liczne właściwości prozdrowotne oraz zawiera wiele niezbędnych człowiekowi substancji oraz witamin. Niektórzy twierdzą wręcz, że syrop klonowy jest zdrowszy, niż miód. Zawiera on bowiem witaminy B1, B2, B3, kwas pantotenowy, witaminę B6, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas oraz cynk. Przeciętnie, syrop klonowy zawiera aż 15 razy więcej wapnia i 10 razy mniej sodu niż miód pszczeli. Jak zatem podawać syrop klonowy, aby cieszyć się jego właściwościami zdrowotnymi oraz nie znudzić się jego smakiem?

Tradycyjne naleśniki

Najbardziej tradycyjną formą spożywania syropu klonowego jest polewanie nim naleśników. Niektórzy jednak preferują dodawanie go bezpośrednio do ciasta naleśnikowego. Przepis jest prosty. Do jednej miseczki dodajemy wszystkie mokre składniki, w tym:

– szklankę mleka;
– dwa jajka;
– ok. 3/4 szklanki wody mineralnej (gazowanej);
– łyżkę stołową syropu klonowego.

Składniki następnie dokładnie mieszamy, aż powstanie z nich jednolita masa. Nie musimy już dodawać cukru, syrop klonowy zawiera go w wystarczającej ilości. Kiedy składniki dokładnie się połączą, wsypujemy do nich szklankę przesianej mąki pszennej i ponownie mieszamy.
Ciasto powinno uzyskać lejącą konsystencję. Następnie na rozgrzaną patelnię dajemy niewielką ilość oleju i przy pomocy chochli wylewamy na niej cienki placek. Smażymy z obydwu stron, aż stanie się rumiany i chrupki. Przygotowane w ten sposób naleśniki będą miały delikatny, klonowy smak. Możemy jeść je same oraz dodać do nich nasze ulubione dodatki, np. masło czekoladowe, dżem, powidła czy serek waniliowy.

Ciasta i inne dania

Syrop klonowy, dzięki znacznej zawartości cukru, to doskonały składnik deserów. Coraz częściej jednak, jest on również wykorzystywany jako dodatek do dań głównych oraz mięs. W przypadku ciast syrop klonowy najczęściej wykorzystuje się do stworzenia pysznej polewy. Poniżej zamieszczamy przepis na klonową glazurę.

– 1 szklanka cukru pudru;
– 1/3 szklanki syropu klonowego;
– 1 łyżeczka masła;
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
– szczypta soli.

W rondelku rozgrzewamy syrop klonowy. Gdy jest już gorący dodajemy do niego cukier, sól, masło i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy, aż do połączenia. Kiedy składniki dokładnie się połączą i masa nabierze jednolitego wyglądu, studzimy ją, aby nie była gorąca. Następnie wylewamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.

Zupełnie inne zastosowanie syrop klonowy znajduje w przypadku mięs. Możemy go użyć zarówno do marynowania oraz jako składnik sosu. Najczęściej syrop klonowy jest wykorzystywany jako marynata do drobiu. Surowego kurczaka lub kaczkę wystarczy dokładnie natrzeć syropem klonowym, solą oraz pieprzem na 2 godziny przed pieczeniem, aby mięso zyskało zupełnie nowy smak. Można również polać surowe mięso syropem klonowym oraz wodą, a następnie dusić je w tym do uzyskania miękkości. Ten ostatni sposób jest polecany szczególnie w przypadku mięs czerwonych, ale sprawdza się także w odniesieniu do drobiu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>