drożdże

Najlepsze wypieki z wykorzystaniem drożdży

Drożdże są takim składnikiem, który bardzo często, mniej lub bardziej świadomie wykorzystujemy w kuchni. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie, można je wykorzystać do wypieku słodkości, ale i do dań głównych, zarówno na słodko jak i na słono.

Ciasta na bazie drożdży.

Najbardziej popularnym wypiekiem jest oczywiście tradycyjne, dobrze nam znane ciasto drożdżowe. To, co najważniejsze przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego to fakt, że po jego wyrobieniu koniecznie trzeba zostawić je do wyrośnięcia na około pół godziny. Aby ładnie nam wyrosło najlepiej jest przykryć miseczkę z ciastem lnianą szmatką i postawić ją w dość ciepłym, albo też odpowiednio nasłonecznionym miejscu. W ten sposób możemy zagwarantować sobie to, że nasze ciasto pięknie nam wyrośnie, a po upieczeniu będzie pokaźne i puszyste.

Ciasto drożdżowe jest o tyle ciekawe, że można zrobić je na milion sposobów, w zależności od tego, co do niego dodamy. Najlepiej pasują do niego różnego rodzaju owoce sezonowe, a więc jabłka pokrojone w ćwiartki, morele, brzoskwinie, różnego rodzaju dżemy i powidła jagodowe czy też śliwkowe. Na samej górze wypieku obowiązkowo powinna pojawić się kruszonka. Takie ciasto z pewnością robiły zarówno nasze mamy jak i babcie.

Na słodko możemy z użyciem drożdży wykonać także pyszne bułeczki drożdżowe. Dokładnie takie same jak te, które z łatwością znajdziemy w pierwszej lepszej piekarni. Mogą być one puste w środku- wtedy najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Możemy również wstrzyknąć do nich nadzienie, a więc różnego rodzaju kremy, masy, konfitury o domowej recepturze. Idealne na pierwsze i drugie śniadanie, najlepiej oczywiście smakują zaraz po upieczeniu, kiedy jeszcze posiadają wyższą temperaturę.

Tak właśnie powstają te wszystkie drożdżówki w piekarniach. W zależności od dodatków- można z nich wyczarować właściwie wszystko. Tutaj ograniczeniem jest tylko i wyłącznie nasza fantazja i to, jakie smaki lubimy najbardziej.

Drożdże także i do wypieków na słono.

Drożdże wykorzystywane są także do wypieków na słono. Są jednym z najważniejszych składników ciasta do przygotowania gruzińskiego chaczapurri. To bułka, a właściwie placek, w którym następnie umieszcza się mieszaninę słonych serów, między innymi mozzarellę.

Drożdże są wykorzystywane także do wypieku tych zwykłych bułek śniadaniowych. Można próbować także przygotowywać bułeczki drożdżowe na słono, a więc posmarowane sosem pomidorowym, albo idąc nawet i o krok dalej bułeczki pizzowe posypane startym serem z dodatkiem pieczarek. Tak powstaje także ta tradycyjna, dobrze nam znana pizza.

Na słono zawsze możemy zwrócić się w kierunku tradycji i spróbować przygotować ciasto na paszteciki. Farsz stanowi wówczas mieszanka grzybów, albo też kapusta. Wszystkim dość dobrze znane są także paluszki ze słonego ciasta drożdżowego. Możliwości jest bardzo wiele, ale najważniejsze to, aby bawić się kuchnią i przepisami i samemu znajdywać ulubione smaki. Temat użycia drożdży daje ogromne pole do popisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>