olej kokoswy

Olej kokosowy w wypiekach

Olej kokosowy jest coraz bardziej popularnym olejem wybieranym przez polskie gospodynie domowe. Powstaje z miąższu orzechów kokosowych. Olej ten ma wiele właściwości prozdrowotnych, a dzięki zawartości kwasu laurynowego doskonale zwalcza wirusy, bakterie oraz grzyby. Właśnie dlatego jest coraz chętniej wykorzystywany zarówno do wypieków, jak i jako środek pożyteczny w profilaktyce prozdrowotnej. Co ciekawe olej kokosowy jest też środkiem pomagającym w odchudzaniu, pomaga walczyć z otyłością, a także nie zawiera cholesterolu. Osoby wykorzystujące go do kulinarnych eksperymentów polecają wykorzystanie oleju do pieczenia naleśników, a także przyrządzania z użyciem oleju różnych mięs, ryb i warzyw. Wszystko dzięki jego wyjątkowemu zapachowi.

Olej kokosowy – doskonała baza do wypieków

Przygotowujesz ciasto na wizytę znajomych? Wypróbuj przepisów z wykorzystaniem oleju kokosowego! Wykorzystany do wypieków olej kokosowy w procesie pieczenia traci swój specyficzny orientalny aromat. Jest też doskonałą alternatywą dla masła i margaryny. Gospodynie poszukujące przepisów na ciasta, ciasteczka i muffiny zawierające w swoim składzie olej kokosowy. Popularnością cieszą się ciasta na kruchym spodzie z różnorodnymi kremami, kolorowymi galaretkami i bitą śmietaną. Wiele jest także przepisów na kruche ciasteczka z dodatkami, takimi jak czekolada, orzechy, a także owoce sezonowe, jak na przykład jagody, borówki. Popularnością cieszą się także przepisy na różnego rodzaju chleby, mające w swoim składzie olej kokosowy. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a specyficzny aromat oleju kokosowego dodaje im wyjątkowych walorów smakowych. Warto wypróbować zamianę tradycyjnego oleju na olej kokosowy.

Na zdrowie!

Dzięki swoim doskonałym właściwościom prozdrowotnym olej kokosowy jest często włączany do diet osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i zdrowo się odżywiać. Ze względu na brak cholesterolu może on z powodzeniem zastąpić tradycyjny olej rzepakowy, a jego aromat nada tradycyjnym potrawom zupełnie nowego smaku. Wyrazistość tego oleju nie każdemu odpowiada, jednak wiele osób rekomenduje go jako doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Nieważne, czy smaży się na nim mięso, czy wykorzystuje do pieczenia ciast. Obecnie znaleźć można tyle różnych wersji wykorzystania oleju kokosowego do kulinarnych eksperymentów, że każda szukająca inspiracji gospodyni domowa może znaleźć takie przepisy na dania jakie sprostają ich gustom i smakom. Z pewnością możliwość eksperymentowania z olejem spodoba się młodym paniom domu, które chętniej eksperymentują i nie boją się wprowadzania do jadłospisu swojej rodziny nowości. A jak się okazuje olej kokosowy genialnie zastępuje olej rzepakowy i dzieci chętnie sięgają po wypieki przygotowanie z wykorzystaniem właśnie tego oleju. Kto nie spróbuje ten się nie przekona, jak cudowne potrawy można przygotować w oparciu o olej kokosowy. Nam szczególnie przypadły do gustu lekkie babeczki z dodatkiem wiórków kokosowych. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>