oliwa

Oliwa z oliwek w codziennej kuchni

Oliwa z oliwek przywędrowała do nas z krajów śródziemnomorskich i od razu zyskała wielu zwolenników, zwłaszcza tych, który na pierwszym miejscu stawiają zdrowe odżywianie. Dlaczego? Otóż oliwa ta ma wiele właściwości zdrowotnych, a także doskonałe walory smakowe.

Zamień olej na oliwę z oliwek

Osoby, które pragną zadbać o swoją dietę często zamieniają tradycyjny olej słonecznikowy na zdrowszy, taki jak na przykład oliwa z oliwek. Z jej udziałem można przygotować naprawdę dobre posiłki. Wśród przepisów wykorzystujących ten cudowny płynny środek królują różnego rodzaju sałatki. Oliwa z oliwek genialnie komponuje się z różnymi warzywami. Włosi uwielbiają dodawać ją do pomidorów i mozzarelli przyzdobionych listkami bazyli. W ten sposób powstaje genialna sałatka Caprese – doskonały starter podczas wizyty gości, jak i proste do wykonania danie na co dzień. Inni uwielbiają dodawać oliwę do dań z makaronem. W tym wypadku feeria pomysłów i przepisów nie ma końca! Włoskie pasty często bazują na samej oliwie z dodatkiem bazylii, pesto lub parmezanu. Takie proste dania można wykonać przy użyciu dowolnych rodzajów makaronów – od spaghetti, przez penne po kolorowe fusili. Oliwa połączona z czosnkiem, oregano lub innymi ziołami świetnie podkreśla smak podawanych potraw oraz sprawia, że łatwiej się je trawi. Właśnie dlatego jest polecana dla osób, które dbają o składniki swojej diety i chcą się zdrowo odżywiać. Świetnym pomysłem na częste korzystanie z oliwy z oliwek jest przygotowanie własnej roboty sosu sałatkowego. W tym celu wystarczy połączyć następujące składniki: oliwa z oliwek, czosnek, świeże zioła wedle uznania i odrobina octu balsamicznego, a następnie zamknąć je na kilka dni w lodówce. Dzięki temu oliwa z oliwek nabierze aromatu dołączonych ziół i czosnku i wzbogaci smak serwowanych w sałatkach warzyw. Dobre produkty dostaniesz tutaj – oliwa z oliwek.

Oliwa zdrowia Ci doda!

Oliwa z oliwek ma wiele właściwości zdrowotnych. Co ciekawe, w Polsce przed przywiezieniem jej przez królową Bonę była używana jako środek do namaszczania niemowląt! Jednak obecnie dostrzega się wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych tego oleju i dlatego jest on rekomendowany przez wielu specjalistów, którzy specjalizują się w dziedzinie jaką jest zdrowe odżywianie. Oliwa ta powinna być stosowana do smażenia różnorodnych potraw. Jej właściwości sprawiają, że nie osiąga wysokich temperatur smażenia, dzięki czemu ogranicza się ryzyko uwalniania substancji szkodliwych. Specjaliści ds. zdrowego odżywiania rekomendują ją także ze względu na właściwości pozwalające na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a także wspomaganie pracy serca w profilaktyce chorób układu krążenia. Wielu zaleca ją również osobom chcącym pozbyć się nadmiernych kilogramów, argumentując i jej stosowanie pomaga zapobiegać efektowi jo-jo. Teorii na temat wpływu oliwy z oliwek na stan zdrowia jest wiele. Faktem jest, że zapanowała swego rodzaju moda na zdrowe odżywianie, dzięki której oliwa z oliwek święci aktualnie triumfy na sklepowych półkach i stołach naszych rodaków.

Czytaj także: http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2005/PL/1-2005-463-PL-F1-1.Pdf

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>