przyprawy

Przyprawy to skarb

Przyprawy były znane już od tysiącleci. W dawnych czasach były ważnym elementem życia. Już dwa tysiące lat przed naszą erą dochodziło do wymiany handlowej głównie pieprzu i cynamonu. W Egipcie za czasów faraonów wykorzystywano przyprawy do balsamowania ciał. W krajach Azjatyckich rozwijało się ziołolecznictwo. Skąd taka duża popularność przypraw? Co sprawia że wciąż nie wyobrażamy sobie bez nich życia? Obecnie stosuje się je dla poprawy walorów smakowych, zapachowych i czasami również wizualnych różnych potraw. Posiadają również właściwości konserwowania żywności.

Istnieją trzy podstawowe grupy przypraw: ziołowe, warzywne i korzenne oraz grupa „inne”, w której znajdują się wszystkie pozostałe przyprawy takie jak: cukier, sól i ocet. Często stosuje się określone mieszanki jak curry, garam masala, czy zioła prowansalskie.

Zastosowanie najpopularniejszych przypraw.

  • Wspomniane wcześniej curry stosuje się do potraw z mięsa, a także wieprzowiny i baraniny, ryżu i sosów. Curry nadaje się do aromatyzowania ryżu.

  • Czosnek- wszechstronnie stosowany do tłustej wieprzowiny i baraniny, jak również do drobiu, a nawet do dziczyzny.

  • Gałka muszkatołowa stosowana głównie do przyprawiania ciast. Czasami dodana do mięsa czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy.

  • Goździki- świetnie dodają aromatu sosom, ciastom i marynatą.

  • Imbir dodaje się do m.in. pierników, herbatników, ciastek, również do piw.

  • Jałowiec- dzięki właściwością ułatwiającym trawienie służy do przyprawiania ciężkostrawnych i tłustych dań, sosów, zup, itp.

  • Ziele angielskie- nadaje się do warzyw, wędlin, marynat, zup, a także co ciekawe do ciast.

  • Kminek- używa się go do tłustych mięs, wieprzowiny, baraniny, kapusty oraz przy wypieku chleba.

  • Liście laurowe- dodają smaku potrawom zawiesistym zupom oraz są niezastąpionym dodatkiem do marynat. S

Przyprawa cenniejsze od złota?

Pewnie nie raz podczas gotowania nie zdawałeś sobie sprawy, że przyprawy są to jedne z najdroższych produktów spożywczych? Zazwyczaj kupujemy je w niewielkich ilościach, ale gdy przeliczymy ich wagę, uzyskujemy niebotyczne kwoty. Jaka przyprawa dzierży palmę pierwszeństwa w hierarchii drogocenności? Na czołowym miejscu znajduje się szafran, który uzyskuje się z kwiatów krokusa. Skąd jego ogromna cena dochodząca do nawet do trzydziestu trzech tysięcy za kilogram? Sprawa jest prosta, gdyż do otrzymania wspomnianego kilograma suchego kwiatu konieczne jest zebranie niemal dwustu tysięcy kwiatów.

Równie cenną przyprawą jest wanilia. Proces otrzymywania wanilii jest złożony i składa się m.in. z fermentacji i suszenia. Nie należy oczywiście mylić prawdziwej wanilii, której cena dochodzi do ponad tysiąca złotych za kilogram, z jej syntetycznym odpowiednikiem, często spotykanym w naszych sklepach. Kolejnym skarbem są trufle, które są stosowane jako przyprawa, głównie ze względu na swój intensywny aromat. W czołówce są również kurkuma, cynamon, goździki, kardamon (stosowany czasami do kawy, ze względu na silny aromat).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>