makaron

Różne rodzaje makaronów nie tylko do dań na szybko

Makarony za zwyczaj kojarzone są z Włochami- nikogo nie powinno to dziwić, w końcu makaron jest jednym z podstawowych dań w tym właśnie kraju. Mimo tego produkt ten znany jest właściwie na całym świecie, a najstarszy makaron na naszej kuli ziemskiej odnaleziono na terenie Chin- liczył sobie ponad cztery tysiące lat. Makarony są także bardzo popularne i w naszym kraju. Przede wszystkim dlatego, że nie tylko są pyszne i można je przygotować na milion sposobów, ale też są idealnym daniem dla wyjątkowo zapracowanych ludzi.

Makaron na tysiąc sposobów.

Często prawdziwi smakosze makaronów nawet nie potrzebują specjalnych przepisów do tego, aby przygotować pyszne danie- do makaronów pasuje mnóstwo warzyw i mięs, w zależności od upodobań można eksperymentować do woli i nie narzekać na nudę. A przecież makaron to nic więcej jak połączenie mąki i wody, a nieraz i jaj (makaron jajeczny).

Czymś bardziej ekstremalnym, przeznaczonym dla prawdziwych eksperymentatorów, może być czarny makaron- barwiony sepią (atramentem) z mątwy lub też czarnej kałamarnicy. Trochę bardziej tradycyjnie, możemy łatwo przedstawić kilka najbardziej popularnych makaronów wraz ze sposobem ich podania i produktami, z którym występują w tych najbardziej klasycznych daniach, najczęściej spotykanych właśnie we Włoszech:

  • Cannelloni- jest to rodzaj makaronu w kształcie sporych, grubych rurek, które wypełnia się sosem i farszem. Najczęściej jest to sos pomidorowy oraz beszamelowy. W nadzieniu najczęściej podaje się tradycyjne mięso mielone, a całość posypywana jest startym serem.

  • Tagliatelle- długie, płaskie wstążki. Idealny do sosu bolognese. Nadaje się szczęgólnie do takich mięś jak wołowina, wieprzowina, cielęcina, a czasem i nawet mięso królicze. Z pewnością świetnie będzie smakować z boczkiem i sosem carbonara.

  • Penne- nazywany rurkami makaron wywodzący się z południowych Włoch. Pasuje właściwie do wszystkich możliwych sosów oraz zapiekanek. Można go podawać zarówno z kurczakiem jak i z szynką. Typowo włoskim daniem jest połączenie go z aromatycznym pesto bądź też soczystymi owocami morza.

  • Lasagne- prostokątne, duże płaty makaronu podawane w formie zapiekanki, za zwyczaj w towarzystwie sosu napoli, bolognese czy też beszamelowego. Najczęściej do przygotowania zapiekanki wykorzystywane jest mięso mielone. Daniem na bazie tego makaronu jest chociażby grecka Musaka.

  • Spaghetti- makaron produkowany z pszenicy durum. Podawany jako spaghetti bolognese albo carbonara w towarzystwie parmezanu czy też sosu pleśniowego.

  • Fusilli- w naszym kraju potocznie nazywane są świderkami. Tak naprawdę pochodzi z Kampanii we Włoszech. Bardzo dobrze komponuje się z cięższymi sosami, szpinakiem bądź pomidorami także i koktajlowymi oraz grzybami. Rekomendowany jest także do sałatek podawanych na zimno. Swoim wyglądem bardzo zbliżony jest do innego makaronu o nazwie gemelli. W sklepach możemy znaleźć ten produkt w różnych odmianach kolorystycznych. Tak, jak może być on podawany ze szpinakiem, może być też nim barwiony na zielono. Barwnik pochądzący z pomidorów nadaje mu czerwoną barwę.

  • Tortellini- są to małe włoskie pierożki, wewnątrz których umieszcza się farsz. Może to być farsz mięsny, serowy, albo też grzybowy. Pierożki mogą być wykorzystywane zarówno do dań na gorąco jak i do sałatek na zimno. Są bardzo podobne do cappeletti pierożków z nadzieniem różniących się tylko sposobem wycinania ciasta do zwijania pierożków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>